Wednesday, March 19, 2014

Πες μου το Βέρτεξ σου, να σου πω τη μοίρα σου....................



Το Βέρτεξ σημαίνει αλλαγή, μεταβολή, κορυφή.  Χρησιμοποιείται κυρίως σε καρμικές αναλύσεις  και σύμφωνα με αξιόλογους αστρολόγους, σχετίζεται με τη μοίρα μας, το μη αναστρέψιμο σημείο στη ζωή μας. Είναι ένα θεωρητικό σημείο που η εκλειπτική διασταυρώνετε με το πρώτο μεσημβρινό, το ζενίθ. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του χάρτη μας, μεταξύ 5ου και 8ου οίκου, ενώ η Αντικορυφή ή Αντιβέρτεξ βρίσκεται απέναντι  σε όψη 180ο  από αυτό. Η οικοθεσία και τα ζώδια, δείχνουν που και πώς θα γίνει η αλλαγή.

 

Τι σημαίνει η λέξη Βέρτεξ?   Η λέξη βέρτεξ προέρχεται  από τη λατινική ρίζα vertere, που σημαίνει να αλλάξω, να μετατρέψω, να γυρίσω. Μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως το κορυφαίο σημείο.  Λέξεις που έχουν αυτή τη Λατινική ρίζα  είναι το vertebrae ( σπόνδυλος, κοινό, την ενεργοποίηση σε κάτι), το vertigo ( ζάλη, αναπροσανατολισμός),  το versatile ( κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα) και vertical ( μια κυκλική διάταξη γύρω από ένα σταθερό σημείο).  Το κοινό θέμα εδώ τονίζει την αλλαγή, τη κίνηση από το ένα σημείο στο άλλο, όπου όμως το κέντρο του μένει σταθερό ή το ίδιο.

 


Τι μας αποκαλύπτει η μυθολογία γύρω από το Βέρτεξ?      Ο  Ρωμαϊκός Θεός Βερτούμνους  έχει ρίζες  στην Λατινική λέξη vertere- να αλλάξω, να γυρίσω, να μετατρέψω. Ο Βερτούμνους ήταν ο Θεός της βλάστησης, των οπορωφόρων δέντρων και των εποχών. Ήταν νέος και σαγηνευτικός, και είχε τη δύναμη να μεταμφιέσει τον εαυτό του σε διάφορες μορφές, όπως ο σπόρος αλλάζει σε ρίζα, σε κλαδί, σε φύλλο και μετά σε φρούτο. Ο Βερτούμνους λοιπόν,  χρησιμοποίησε την ικανότητα που είχε για λόγους απληστίας. Επιδίωκε τη Θεά Πομόνα. 

Σύμφωνα με τη παράδοση του μύθου, ο Βερτούμνους ερωτεύτηκε σφοδρά την πανέμορφη θεά ή ( νύμφη από το Λάτιο),  που ακουγόταν στο όνομα Πομόνα.  Παρά το γεγονός ότι η Πομόνα είχε απορρίψει  πολλούς μνηστήρες,  ο Βερτούμνους τροφοδοτούσε καθημερινά το πάθος του από το θέαμα της, καθώς άλλαζε μορφή και περνούσε  από τους κήπους της ως στρατιώτης ,ως κηπουρός ,ή ως ψαράς.  Η Πομόνα αγνοώντας τον, παρέμεινε αφοσιωμένη  μόνο στην καλλιέργεια των οπορωφόρων δέντρων της.  Ο Βερτούμνους  επέμενε, και μια μέρα μεταμφιέστηκε σε γριά γυναίκα, την χαιρέτησε με ένα παθιασμένο φιλί και προχώρησε μέσα στους κήπους της.

Ο Βερτούμνους ως οικοδεσπότης μίλησε στη Θεά, προσπαθώντας να την πείσει για τις αμοιβές  που προσφέρει μια σχέση και για τους κινδύνους της απόρριψης μιας σχέσης.  Η ποιότητα και ακεραιότητα του Θεού Βερτούμνους συζητήθηκαν. Τέλος «της» διηγήθηκε την ιστορία  ενός νεαρού ο οποίος αυτοκτόνησε διότι η παντοτινή του αγάπη τον απέρριψε. Της είπε επίσης, πως οι Θεοί μετέτρεψαν τη γυναίκα αυτήν  σε πέτρα αφού αρνήθηκε την αγάπη αυτού του άντρα. Το θέμα είναι πως η Πομόνα δεν πείστηκε καθόλου, ούτε με αυτή την ιστορία.

Τέλος, ο Βερτούμνους αγανακτισμένος, έριξε τη μάσκα του και στάθηκε γυμνός, στην πραγματική του μορφή απέναντι στην Πομόνα. Σαν να είδε ξαφνικά ένα λαμπερό φως εκείνη τη στιγμή, και έτσι αστραπιαία  ανταπέδωσε την αγάπη της.

Το  θέμα του μύθου επικεντρώνεται σε μια φαινομενικά τυχαία στιγμή, όπου παρουσιάζεται ένα ξεχωριστό γεγονός.  Για την Πομόνα ήταν σαν  μια αποκάλυψη, μια ξαφνική στροφή  της μοίρας, ένα ριζικό  ξύπνημα. Για τον Βερτούμνους ήταν μια καλή προγραμματισμένη στρατηγική, και μια πράξη αυθόρμητης απελπισίας. Φανταστείτε την έκπληξη του, όταν τον δέχτηκε τελικά η Πομόνα. Σε αυτή την υπόθεση, η αγάπη, η σχέση και η ένωση τονίζονται.  

Πόσο σημαντικό είναι το Βέρτεξ στην αστρολογία?   Εδώ υπάρχει ένα θέμα, διότι ορισμένοι  αστρολόγοι είναι της γνώμης πως το Βέρτεξ είναι ασήμαντο.  Άλλοι, επιμένουν πως είναι σημαντικό. Και αν τελικά έχει νόημα, ποιο είναι?

Το Βέρτεξ εμφανίζεται σαν ένα ευαίσθητο σημείο που συνδέεται με μοιραίες συναντήσεις  και επαφές, σαν μια ξαφνική αποκάλυψη, σαν σημείο καμπής στη ζωή μας, και ως το πεπρωμένο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Όταν ενεργοποιείται, μπορεί να συγχρονιστεί με την εμπειρία ενός άλλου, όπου και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι έκτακτα.

Ένας εξέχων  Βέρτεξ στο γενέθλιο χάρτη (  σε σύνοδο με προσωπικό πλανήτη, σε κρίσιμη μοίρα, η στη μοίρα του κόμβου της σελήνης), μπορεί να σημειώσει έντονα αλλά σταθερά αποτελέσματα.

 

Τι  είναι αυτό που ενεργοποιεί το Βέρτεξ?   Τρία πράγματα μπορούν να τον ενεργοποιήσουν : (α) οι διελεύσεις (β) οι άνθρωποι (γ) και ο τόπος.

Οι διελεύσεις προς το Βέρτεξ μπορεί να φέρουν εσωτερικά ή εξωτερικά γεγονότα που αντιστοιχούν σε ένα κεντρικό σημείο, μια σημαντική συνάντηση, ή μια ξαφνική αλλαγή της αντίληψης μας. Ο Διελαύνων πλανήτης ενεργοποιεί το σύμβολο του Βέρτεξ, το οποίο συμπίπτει με ένα κύριο ή δευτερεύων γεγονός. Όσο πιο μικρή η ανοχή, κυρίως μια σύνοδος, τόσο συνεπή τα αποτελέσματα.  Ένας διελαύνων Άρης που κάνει σύνοδο με το Βέρτεξ, μπορεί να φέρει πιο αισθητά και τρανταχτά γεγονότα σε σχέση με έναν Ουρανό σε τρίγωνο με το Βέρτεξ. Το αποτέλεσμα εξαρτάται βέβαια από την εξέχουσα θέση του Βέρτεξ. Καλό θα είναι να μελετήσουμε και τις προόδους και τις κατευθύνσεις  σε συνδυασμό με τις διελεύσεις, για να βγάλουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι συναντήσεις  με σημαντικά πρόσωπα όπως φαίνεται σε μια συναστρία ή σε έναν σύνθετο χάρτη, μπορεί να συνδέονται δυναμικά με το Βέρτεξ.  Όταν οι εσωτερικοί πλανήτες/ αστεροειδείς/ δεσμοί, ή Βέρτεξ  του ενός, κάνουν σύνοδο με το Βέρτεξ του άλλου, τότε υπάρχει  ένδειξη μιας μοιραίας συνάντησης, αλλαγή του πεπρωμένου είτε για καλό είτε για κακό.

Η θέση μας στον πλανήτη μπορεί να ενεργοποιήσει το Βέρτεξ μας όπως φαίνεται σε μια αστροχαρτογραφία.  Όταν μεταναστεύουμε, τότε το Βέρτεξ  ίσως γίνεται πιο διακεκριμένο διότι αλλάζει οίκο, η όψεις με τους άλλους πλανήτες.

Η θέση του Βέρτεξ στον οίκο και στο ζώδιο:    Ο οίκος, το Βέρτεξ και το Αντιβέρτεξ αποκαλύπτουν που μπορούμε να βιώσουμε το σημείο καμπής που πιθανόν να χαράξει τη ζωή μας, ή να έχουμε μοιραίες συναντήσεις. Όπως προαναφέρθηκα, το Βέρτεξ βρίσκεται στη δυτική πλευρά του χάρτη, μεταξύ του 5ου και  8ου οίκου ενώ το Αντιβέρτεξ  βρίσκεται απέναντι σε όψη 180ο από αυτό.

Στον άξονα του πέμπτου/ ενδέκατου οίκου, το άτομο βιώνει μοιραίες ρομαντικές συναντήσεις με άτομα από το φιλικό του περιβάλλον ή από τις ομαδικές του δραστηριότητες.

Στον άξονα του έκτου/ δωδέκατου οίκου, το σημείο καμπής του ατόμου βρίσκεται στη καθημερινότητα του, στη δουλειά του  ή μέσω από τα όνειρα και τις φαντασιώσεις του.

 Στον άξονα του έβδομου/ πρώτου οίκου, το άτομο θα βιώσει ριζικές, σημαντικές, κοινωνικές  συνεργασίες (7ος ), μέσω από εμπειρίες όπου και θα χρειαστεί να προβάλλει τον εαυτό του προς τον έξω κόσμο.

 Στον άξονα του όγδοου/ δεύτερου οίκου το πεπρωμένο μπορεί να φτάσει στη μορφή μιας ερωτικής συνάντησης, βαθιάς έρευνας , ερωτικής απόλαυσης ή από την επιθυμία για ασφάλεια.   

Το  ζώδιο του Βέρτεξ/ Αντιβέρτεξ   μπορεί να συμβολίζει με ποιόν τρόπο το άτομο δραστηριοποιείται σε αυτούς τους άξονες.  Ο άξονας του Κριού/ Ζυγού υποδεικνύει ζητήματα προσωπικής βούλησης και ανταλλαγής. Ο άξονας του Ταύρου/ Σκορπιού σχετίζεται με την ασφάλεια και τον κίνδυνο. Ο άξονας του Τοξότη/ Διδύμου δείχνει την αντιπαράθεση της γνώσης και του οράματος. Ο άξονας του Λέων/ Υδροχόου τονίζει την έκφραση σε αντίθεση με την ομαδική συμμετοχή. Ο άξονας του Παρθένου/ Ιχθείς συγκρίνει τα δομημένα όρια  και τις απεριόριστες λαχτάρες.

Το συμπέρασμα είναι ότι το Βέρτεξ είναι ένα σημείο στο ωροσκόπιο, που δείχνει  το  πεπρωμένο μας, τις επαφές μας με συγκεκριμένους ανθρώπους  ή τα ξεχωριστά συμβάντα στη ζωή μας. Ενεργοποιείται από διελεύσεις, προόδους, κατευθύνσεις, ανθρώπους  ή από την μετακόμιση σε άλλη χώρα.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

No comments:

Post a Comment

Numerology