Wednesday, January 8, 2014

Ο 2ος ΟΙΚΟΣ ΣΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΧΑΡΤΗ.


O 2ος οίκος στο γενέθλιο χάρτη και η έννοια του.  Τι μπορούν να μας πουν οι πλανήτες που είναι τοποθετημένοι εκεί μέσα?

 

Ο 2Ος  οίκος, είναι για όλους πολύ σημαντικός καθώς δείχνει τις επιτυχίες και αποτυχίες  της  ζωής μας.. Όταν μιλάμε  για τον 2ο  οίκο, ο οποίος ανήκει στο ζώδιο του Ταύρου, η συζήτηση πάντα θα στρέφεται γύρω από το χρήμα,  την απόκτηση του, την επένδυση του, τα ακίνητά μας και την ασφάλεια μας. Δεν είναι γωνιακός οίκος (1,4,7,10), όμως είναι εξίσου σημαντικός, διότι χαρακτηρίζει το τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Ότι σπόρους έχουμε καλλιεργήσει στο χωράφι μας,  τους καρπούς του θα τους δοκιμάσουμε στον 2ο οίκο. «Ο ρόλος του 2ο  οίκου είναι να υποστηρίξει οποιαδήποτε οντότητα έχει γεννηθεί στον 1ο οίκο», λέει ο John Frawley, ένας παραδοσιακός αστρολόγος. Πιστεύει ότι ο  γωνιακός οίκος είναι το δομικό κλειδί σε έναν χάρτη. Είναι περίπου σαν τη στέγη ενός σπιτιού.    Ένας έντονος 2ος οίκος, σύμφωνα με τη διάσημη αστρολόγο Dana Gerhardt δεν  εξασφαλίζει μόνο την επιβίωση του ατόμου, αλλά και τη δύναμη να την αντιμετωπίσει. Εάν, για παράδειγμα ήσασταν ένα έθνος, τότε ο 2ος  οίκος θα περιέγραφε τη περιουσία του έθνους, το τραπεζικό της σύστημα, τις εξαγωγές, και την σοδειά.

Ο 1ος οίκος( ωροσκόπος) δείχνει την είσοδο σας στη ζωή, και ο 2ος οίκος παρουσιάζει ποιες αξίες σας κρατάνε εδώ. Ο 2ος καθορίζει αυτά που μπορεί να σας προσφέρει το χρήμα ( αγαθά, ακίνητα), και τι δεν μπορείτε να αποκτήσετε με το χρήμα ( ταλέντο, αυτό-εκτίμηση, ηθική αξία).  Όταν ένας κήπος  έχει βλάστηση,  αλλά δεν  ποτίζεται και δεν περιποιείται, τότε ξεραίνεται.  Αυτό ισχύει και για τον 2ο  οίκο. Τα αγαθά  που έχουν αποκτηθεί, θέλουν σεβασμό και προφύλαξη. Από τους πλανήτες που υπάρχουν στο γενέθλιο χάρτη, μπορούμε να εξετάσουμε τo δυνητικό του 2ου  οίκου. Υπάρχουν πλανήτες που τον δυναμώνουν, και άλλοι που τον αποδυναμώνουν.  Οι πλανήτες μέσα στον 2ο οίκο και οι όψεις τους, δίνουν μια καθαρή εικόνα, εάν θα αυξήσουμε  το εισόδημα μας, εάν έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τη περιουσία μας, ή εάν κάνουμε σπατάλες και έχουμε απώλειες. 

 

Όταν υπάρχει ο  Ήλιος στον 2ο  οίκο, τότε το άτομο δείχνει να είναι δυναμικό, να έχει επιμονή, ενέργεια και να  ψάχνει συνεχώς για αξίες, ειδικά μέσα από ανθρώπους, αντικείμενα και χρήμα για να νιώθει μια ασφάλεια. Συνήθως το άτομο αυτό, προέρχεται από καλό σπίτι ή έχει κάποιο επιτυχημένο γονιό. Έχει ανάγκη την επιτυχία, την απόκτηση του χρήματος  ώστε να είναι εντελώς ανεξάρτητος.   Είναι γενναιόδωρος με τα χρήματα  και τα αγαθά του, και  πάντα  περιμένει να του ανταποδοθεί η αναγνώριση για όσα προσφέρει.  Του αρέσει η μεγαλοπρέπεια, και τα υπάρχοντα του  μπορεί να είναι σύμβολα του στάτους του.  Ο Ήλιος στον 2ο οίκο λειτουργεί λίγο πολύ σαν τον Ήλιο στο Ταύρο. Ένας αναγνωρισμένος  ηθοποιός με λάμψη, δόξα και χρήμα είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος έχει τον Ήλιο του στον 2ο οίκο, και στο Λέων.

Όταν η Σελήνη είναι τοποθετημένη στον 2ο οίκο, τότε υπάρχει η απόλυτη ανάγκη για υλική και συναισθηματική ασφάλεια. Το άτομο νιώθει πιο ασφαλές με τις ανέσεις του σπιτιού του. Εάν η Σελήνη έχει δυσμενείς όψεις, όπως (τετράγωνο η αντίθεση), τότε μαρτυράει μια οικονομική ανασφάλεια που πηγάζει από τα παιδικά του χρόνια. Όφελος και κέρδη μπορεί να προέρχονται από τη μητέρα και είναι ευνοϊκή  θέση για δημόσιες και επιχειρηματικές σχέσεις με γυναίκες. Με αυτή τη θέση, το άτομο θα μπορούσε να ασχοληθεί με  τη  νοσηλεία καθώς και  τη μαγειρική.  Εξαιτίας της συναισθηματικής του ανάγκης,  μπορεί να γίνει σπάταλο αγοράζοντας άσκοπα  αγαθά, όταν νιώθει την παραμικρή ανασφάλεια. Αν η Σελήνη βρίσκεται σε σταθερό ζώδιο, τότε το άτομο έχει πρόβλημα  στο να αποχωριστεί από   ανθρώπους και χρήματα. Ίσως ορισμένοι  έχουν  συναισθηματικές ανασφάλειες που τους κάνει να ξοδεύουν άσκοπα  το χρήμα τους,  όμως σε μια ώρα ανάγκης, χρήματα θα υπάρχουν στην άκρη.

 
Η Αφροδίτη στο 2ο  οίκο είναι ένδειξη του πλούτου, της πολυτέλειας,  και οτιδήποτε άλλο μπορεί το χρήμα να αγοράσει. Το άτομο με την Αφροδίτη στο 2ο  οίκο, μπορεί να  αποκτήσει οικονομική ασφάλεια μέσα από τη τέχνη, την  ομορφιά, τη καλλιτεχνία, τη διπλωματία, τη δημιουργία. Αναζητά το χρήμα για να βελτιώσει τη κοινωνική του θέση. Λατρεύει τη πολυτέλεια, τη τέχνη, τα κοσμήματα και τα προϊόντα ομορφιάς. Επιθυμεί   η σύντροφός του να είναι επίσης οικονομικά ανεξάρτητη. Είναι πολυδάπανος όταν φλερτάρει. Στα συναισθήματά του είναι σταθερός και δεν δημιουργεί εύκολα καινούργιες σχέσεις.  Όταν βρίσκεται  σε μια  σχέση , θέλει  η σύντροφος του να είναι  πιστή γιατί επιδιώκει την  ασφάλεια. Όταν βρει το ιδανικό ταίρι, δίνεται  απόλυτα. Η Αφροδίτη σε ευνοϊκές όψεις σε ένα χάρτη, δείχνει πως το άτομο έχει φίλους και συνεργάτες με μεγάλη επιρροή. Γενικά θεωρείτε τυχερός.  Ο διάσημος ηθοποιός Brad Pitt, έχει την Αφροδίτη του στον 2ο  οίκο. Η Αφροδίτη του κάνει καλές όψεις με άλλους πλανήτες χαρίζοντας του φήμη, χρήματα, και ασφάλεια.  

 
Ο Ερμής στον 2ο  οίκο δηλώνει έναν ιδιοφυή άνθρωπο. Είναι  έντιμος , και δουλεύει σκληρά για να αποκτήσει χρήματα.   Έχει μαθηματικό  και εμπορικό μυαλό. Οι σκέψεις του πάντα επικεντρώνονται στα οικονομικά και με ποιο τρόπο θα βγάλει χρήματα.  Σκέφτεται  πρακτικά και συντηρητικά και βρίσκει υγιείς και παραγωγικές ιδέες.  Οικονομική ικανότητα έχει,  αλλά τα χρήματα φεύγουν όσο γρήγορα έρχονται.  Τα επαγγέλματα που του ταιριάζουν είναι οικονομολόγος, καθηγητής, συγγραφέας, επικοινωνιολόγος, πωλητής και φυσικά λογιστής. Εάν ο Ερμής προσβάλλεται από κακεργέτη πλανήτη, τότε μπορεί να γίνει σπάταλος, ή να μπλέξει με τον νόμο.

 

Όταν ο Άρης βρίσκεται στο 2ο  οίκο, το άτομο είναι γενναιόδωρο, και φιλόδοξο. Αγωνίζεται σκληρά και ανεξάρτητα χωρίς τη βοήθεια των άλλων. Τα επαγγέλματα που του ταιριάζουν μπορεί να συνδέονται με τη χρήση της φωτιάς, εργαλεία σιδήρου ή μηχανήματα. Η τοποθέτηση του Άρη στο 2ο οίκο, συχνά δείχνει τη ροή χρημάτων από ένα καλό γάμο ή από κληρονομιά. Λατρεύει τη πολυτέλεια, και του είναι δύσκολο ορισμένες φορές να αποταμιεύσει χρήμα. Είναι μαχητής, κτητικός και σκληρός. Ακόμη και εάν καταστραφεί οικονομικά, έχει το κουράγιο και την αισιοδοξία να ξεκινήσει από την αρχή.  Είναι εγωιστής, και μόνο με δικούς του όρους μπορεί να κάνει κάποια συνεργασία. Εάν ο Άρης προσβάλλεται από κακεργέτη πλανήτη, τότε γίνεται απρόσεκτος, υπερβολικά σπάταλος,  σε σημείο που μπορεί να μην έχει ούτε μια δραχμή στη τσέπη του.

 
 Όταν ο Δίας βρίσκεται στον 2ο  οίκο, το άτομο συνήθως είναι αισιόδοξο και τυχερό. Ο Δίας εκεί διπλασιάζει τις ευκαιρίες του για προσωπική επιτυχία,  για μια άνετη ζωή, χωρίς να χρειάζεται να δουλέψει και πολύ σκληρά.  Η τράπεζα, οι μετοχές, οι πωλήσεις , τα ταξίδια και οι ασφάλειες είναι καλοί τομείς γι’ αυτόν.  Με το Δία στο 2ο  οίκο, το άτομο μπορεί να αποκτήσει μια πολυτελέστατη ζωή, απρόσμενα κέρδη, καθώς και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ό τζόγος είναι κάτι που του αρέσει και μπορεί να φανεί ορισμένες φορές τυχερός, εάν δεν κάνει κατάχρηση. Εάν ο Δίας στο γενέθλιο χάρτη προσβάλλεται , τότε κινδυνεύει να τα χάσει όλα από υπερβολικές σπατάλες. Ο γνωστός επιχειρηματίας Bill Gates, έχει τον Δία σε σύνοδο με το Πλούτωνα στον 2ο οίκο του. Συχνά, όψη μεγάλου επιχειρηματία.

 

Ο Κρόνος στον 2ο  οίκο είναι ένδειξη ότι το άτομο θα περάσει άγχος και ιδρώτα για να εξοικονομήσει χρήματα. Η επιτυχία έρχεται συνήθως αργά. Είναι τακτικός και συντηρητικός σε οικονομικά ζητήματα. Θέλει να έχει τον έλεγχο στη κληρονομική του περιουσία και στο ταμείο του. Νιώθει μεγάλη ανασφάλεια και τον κυριεύει ο φόβος πως το χρήμα δεν  του αρκεί για να ζήσει  καλά. Το αποτέλεσμα είναι ότι γίνεται ‘’τσιγκούνης’’, υποφέρει ο ίδιος αλλά και οι κοντινοί του άνθρωποι. Τα επαγγέλματα που του ταιριάζουν είναι τραπεζικός, χρηματοδότης, ταμίας. Οι  επιπτώσεις του Κρόνο, (καλές ή κακές) αποφασίζονται από τους πλανήτες που βρίσκονται μέσα στον 8ο  οίκο. Η οικονομική κατάσταση και η ροή των χρημάτων του ατόμου, αποφασίζεται από τον 7ο οίκο. Εάν ο Κρόνος είναι αδύναμος, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να περάσει το κατώφλι της φτώχειας.

 
Όταν υπάρχει ο Πλούτωνας στον 2ο  οίκο, είναι ένδειξη ότι βαθιά συναισθήματα, και εμμονές, υπάρχουν γύρω από τα υπάρχοντα και την οικονομική ασφάλεια του ατόμου. Έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα και μπορεί να έχει διαφορετικές πηγές εισοδήματος.( Μην ξεχνάτε πως ο Πλούτωνας, είναι πλανήτης των άκρων.) Έχει επίσης τη τάση να βλέπει τα αγαπημένα του πρόσωπα σαν κτήματα.  Έλκει το πλούτο συχνά με εξαιρετικό τρόπο, και  με καλές όψεις συνήθως, τον χειρίζεται καλά. Η θέση αυτή είναι καλή για φορολογικές υποθέσεις, λογιστική μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζικές εργασίες. Ο Πλούτωνας στον 2ο  οίκο, συνήθως βρίσκεται στους χάρτες εκατομμυριούχων , όπως του Bill Gates.  Με δύσκολες όψεις, το άτομο πρέπει να προσέξει να μην αναμιχτεί  σε εγκληματικές δραστηριότητες, στη χαρτοπαιξία, και στο καιροσκοπισμό, διότι θα έχει απρόσμενες απώλειες.

 

Ο Ουρανός στον 2ο οίκο είναι ένδειξη ότι το άτομο μπορεί να έχει απρόσμενα και ξαφνικά κέρδη στη ζωή του. Είναι ανεξάρτητος και σταθερή δουλειά δεν υπάρχει πάντοτε. Εάν δεν έχει ένα επάγγελμα που να τον συναρπάζει, τότε χάνει κάθε ενδιαφέρον. Μπορεί να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση. Κέρδη μπορούν να προέλθουν από εφευρέσεις, μηχανήματα, σιδηρόδρομους, ηλεκτρονικά, αστρολογία και τζόγο. Εάν προσβάλλεται ο Ουρανός, τότε μπορεί ξαφνικά να διακόψουν οι συνεργασίες του, ο γάμος του, ή  μπορεί να έχει οικονομικές απώλειες.

Ο Ποσειδώνας στον 2ο οίκο δείχνει έναν άνθρωπο που δεν είναι πρακτικός. Η φαντασία του τον κυριεύει, όσον αφορά την απόκτηση χρημάτων. Δεν μπορεί να δει τη πραγματικότητα. Η κρίση του δεν είναι καλή, και θα πρέπει να αποφεύγει περίπλοκες συναλλαγές ή μεγάλες αγορές επί πίστωση, επειδή  είναι γνωστό ότι το χρήμα του φεύγει εύκολα. Δεν φημίζετε  για τη τιμιότητα του, και μερικές φορές μπορεί να γίνει θύμα εξαπάτησης. Με δύσκολες όψεις στο χάρτη, μπορεί να είναι πολύ πρακτικός, ή μπορεί να έχει τη τάση για κομπίνες.

 
 Όταν δεν υπάρχουν πλανήτες στο 2ο οίκο, δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε!  Κοιτάμε την ακμή του 2ου οίκου, το κυβερνήτη του, που βρίσκεται, και ποιές όψεις κάνει ο πλανήτης αυτός, μέσα στο γενέθλιο μας χάρτη.  Σημαντικότερη είναι η Αφροδίτη ( κυβερνήτη του Ταύρου), σε ποιόν οίκο βρίσκεται, και τι όψεις σχηματίζει με άλλους πλανήτες. Έτσι, θα καταφέρουμε να κατανοήσουμε καλύτερα, τις οικονομικές μας προσδοκίες.

 

 
 


 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Dana Gerhard: The Second House (Articles)

John Frawley: The Real Astrology Applied (Apprentice books) p.177

Μάριον Ντ. Μαρτς & Τζόουν ΜακΕβερς: O μόνος τρόπος να μάθετε αστρολογία,        

                                                                           Τόμος 1,  Αθήνα, 2000

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment

Numerology