Tuesday, December 24, 2013

Ο ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ (1181) ΛΙΛΙΘ


 

 

 
Από τη Σύνη Δάρα.
Η Λίλιθ (Lilith) είναι ένας αστεροειδής που ανήκει στην κύρια ζώνη Αστεροειδών. Ανακαλύφθηκε το 1927 από τον Ρωσογάλλο αστρονόμο Μπέντζαμιν Ζεχόφσκι, ο οποίος την παρατηρούσε από το Αλγέρι. Το όνομά της το οφείλει στη Γαλλίδα μουσικοσυνθέτρια Λιλί Μπουλανζέ.

    Το σύμβολο της Λίλιθ (1181) είναι ένα στυλιζαρισμένο χέρι, το οποίο υποδηλώνει προειδοποίηση, χαιρετισμό ή ευλογία. Το χέρι είναι ένα από τα πιο αρχαία σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο, και παρατηρήθηκαν σε πετρογλυφικά και σε σχέδια σπηλιών. Εικόνες από την Ανατολή των Θεών, και Θεές, απεικονίζουν χειρονομίες που ονομάζονται mudras, και οι οποίες εκφράζουν κάποιο νόημα. Ίσως, όμως, το χέρι της Λίλιθ, σαν σύμβολο, να μην έχει κάποια ιδιαίτερη έννοια. Εξαρτάται, δηλαδή, από το πώς το προσεγγίζει ο καθένας. Το συγκεκριμένο ανάγλυφο απεικονίζει την ανάποδη παλάμης χεριού, που είτε προσδοκάει είτε απορρίπτει κάτι το διαφορετικό. Χρειάζονται περίπου 5 χρόνια για την Λίλιθ (1181) να ταξιδέψει μέσα από όλα τα ζώδια, και αυτό γιατί, για αρκετό διάστημα, γίνεται ανάδρομη. Η Λίλιθ διαγράφει τροχιά γύρω από τον Ήλιο, στη ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία.

    Στο κλασσικό βιβλίο Αστεροειδείς Θεές (Demetra GeorgeDouglas Bloch) η Λίλιθ περιγράφεται ως θεά που έχει σχέση με θέματα όπως η καταπιεσμένη οργή, η αγανάκτηση, η σεξουαλική χειραγώγηση και η αυτοεξορία. Είναι μια εντελώς ανεξάρτητη θεά που αρνείται κατηγορηματικά να υποβληθεί στον έλεγχο ενός άλλου, και που αρνείται να συμβιβαστεί με τα πιστεύω των άλλων. Έχει ως πρότυπο την Εύα, την πρώτη γυναίκα του κόσμου, η οποία –πλασμένη από τον ίδιο τον Δημιουργό και την ίδια τη γη–, απαιτεί μια ισότιμη σχέση.

                                
Ο αστεροειδής αυτός φαίνεται να αντιπροσωπεύει τη διάσπαση, και τις δαιμονισμένες πλευρές της θηλυκότητας –που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας καθιερωμένης με τον καιρό πολιτιστικής παραδοχής. Μιας  παραδοχής που αντιλαμβάνεται τους φεμινιστικούς ρόλους ως ντροπή, αναξιόπιστους και επικίνδυνους. Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται και τα θέματα μητρικής ορφάνιας, υιοθεσίας και καθοδήγησης. Η δικιά μας προσωπική Λίλιθ, στο χάρτη, μπορεί να μας δείξει πού αγωνιζόμαστε, και ποιες κοινωνικές αποφάσεις πρέπει να πάρουμε, ώστε οι θηλυκές ιδιότητές μας –εκφρασμένες σωστά–, να μας βοηθήσουν να «γίνουμε αποδεκτοί». Είναι το σημείο εκείνο, όπου επιβάλλεται να δώσουμε προσοχή, και να αποβάλλουμε καθιερωμένα «θηλυκά» κοινωνικά πρότυπα, που δεν αποδέχονται την ανθρώπινη ζωτικότητα και το ένστικτο. Αυτοί οι πολιτιστικοί ορισμοί μας χαρακτηρίζουν, αλλά δεν μας καθορίζουν οπωσδήποτε. Εδώ μπορεί να μην υπάρχει σαφής εικόνα. Μια εξέχουσα Λίλιθ (1181), τοποθετημένη σε ένα γενέθλιο χάρτη, μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόσωπο που δεν ταιριάζει στο πολιτιστικό στερεότυπο και ως αποτέλεσμα οδηγείται στην εξορία μιας κοινωνίας. Η Λίλιθ αντιπροσωπεύει τα εξής:

-Επίλυση των συγκρούσεων (μερικές φορές, ή αδυναμία να επιτευχτεί ο στόχος αυτός).

-Αμφισβητούμενα δικαιώματα.

-Ευνοιοκρατία.

-Θέματα προσωπικής και σεξουαλικής δύναμης.

-Κυριαρχία (ιδιαίτερα στο αρσενικό) και βία.

-Αμφιβολίες σχετικά με την ακεραιότητα και την πίστη των εταίρων.

-Θηλυκή σεξουαλική αυτοπεποίθηση, φαντασιώσεις, ανεξαρτησία,

σφοδρή επιθυμία.

-Έλλειψη σεξουαλικής δέσμευσης.

-Το τρίγωνο της αγάπης.

-Χειραγώγηση μέσα σε μια σχέση.

-Μια μη υποχωρητική διάθεση, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ρόλους που παίζει η γυναίκα.

-Δυνατότητα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού, καταπιεσμένο θυμό (που μπορεί να οδηγήσει σε εκδικητική συμπεριφορά).

-Δυσανασχέτηση, η οποία προκύπτει από την απόρριψη και προσωπική ανεξαρτησία.

-Ανταγωνισμός για την αγάπη, δέσμευση ή πίστη, σεξουαλική προσδοκία ή κριτική. Τεχνάσματα στις σχέσεις.

-Μια στάση χωρίς υποχώρηση στα πιστεύω.

-Χρησιμοποίηση του σεξ ως όπλο εκδίκησης ή κυριαρχίας.

 

    Η (1181) Λίλιθ συχνά αναφέρεται ότι επηρεάζει μια σχέση, σχετιζόμενη με όλα τα σεξουαλικά προβλήματα που πιθανόν να υπάρχουν. Εδώ μετράει η στάση που πρέπει να κρατάμε απέναντι στη σεξουαλικότητα και τη δύναμη στην καταστολή της οργής, αρνούμενοι να υποταχθούμε δια της βίας σε μια  ελεγχόμενη από άλλους κατάσταση, παρόλο που αυτό μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες.                                   

                                            
   
Τη Λίλιθ δεν την ενδιαφέρει εάν τα μέσα της είναι αυτοκαταστροφικά. Το μόνο που τη νοιάζει είναι η εφαρμογή των σχεδίων της. Η Εύα πήρε αυτό που ήθελε στο τέλος, χρησιμοποιώντας τα τεχνάσματά της με λιγότερο απειλητικό τρόπο. Σε μια συναστρία, οι όψεις προς τη Λίλιθ δείχνουν ότι είναι ανάγκη οι συμμετέχοντες να διαπραγματεύονται, αναζητώντας συμβιβασμούς σε πιθανές σεξουαλικές δυσκολίες, που προκύπτουν από θυμό, φόβο, υποψία ή απόρριψη.

Πληγωμένη, η Λίλιθ μπορεί να σημαίνει την ανικανότητα να επιτευχθεί συναίνεση, πριν λυθούν ζητήματα εξουσίας, αντιλήψεις περί πρόστυχης θηλυκότητας, κακίας, ή ακόμη και μιας σεξουαλικής κακοποίησης.

Διελεύσεις προς τη Λίλιθ δημιουργούν θέματα συγκρούσεων, ανταγωνισμών, προτίμησης ή απόρριψης στο προσκήνιο, συχνά με κάποια δραστηριότητα που κρατάει το ζευγάρι χωρισμένο προσωρινά, φορτώνοντάς το με συναισθήματα απόρριψης και ζήλιας, Επίσης, οι διελεύσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις γύρω από το ρόλο των στερεοτύπων. Όταν ενεργοποιηθεί από τέτοιες διελεύσεις, εκλείψεις ή προόδους η Λίλιθ, έντονα τοποθετημένη σε ένα γενέθλιο χάρτη, μπορεί να εκδηλωθεί ως μια περίοδος σεξουαλικής αδιαφορίας, αποχής ή εμπλοκής σε ερωτικές σχέσεις.

 

 

 

No comments:

Post a Comment

Numerology