Monday, June 9, 2014

Ψυχικές διαταραχές – Ποσειδώνας στον 12ο οίκο



Ο Ελβετός  ψυχίατρος  Κάρλ Γιουνγκ σημείωσε ότι η Σχιζοφρένεια  (απώλεια της επαφής με τη πραγματικότητα) αναπτύσσεται σε άτομα τα οποία έχουν καλό ανεπτυγμένο υποσυνείδητο αλλά το εγώ τους είναι αδύναμο.   Ο ψυχίατρος πίστευε ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα σε ένα «φυσιολογικό άτομο και ένα άτομο με ακραία ψυχική ασθένεια είναι ότι τα αποσυνδεδεμένα ψυχικά θραύσματα του ασυνείδητου προσπερνάνε τη συνείδηση εντελώς. 

 
Σε αυτή τη περίπτωση, λαμβάνοντας την άποψη του ψυχολόγου σχετικά με την ασθένεια αυτή, οι αστρολόγοι πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά  τον  αστρολογικό χάρτη του ατόμου,  τις σκληρές όψεις που κάνει ο Ποσειδώνας  και/ ή τον 12ο οίκο και τους πλανήτες που βρίσκονται εκεί μέσα, όπου λέγεται πως η αίσθηση του εαυτού τους έχει διαλυθεί.  Επιπλέον, ο Γιουνγκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψυχική ασθένεια είναι η απώλεια της βούλησης  και συχνά έστελνε τους ασθενείς του στο σπίτι  με την ελπίδα πως θα έπεφταν στη πισίνα και θα μάθαιναν πώς να σωθούν από μόνοι τους.

Εφόσον μια ψυχική ασθένεια  όπως μαρτυρά ο Γιουνγκ, ελέγχεται από το υποσυνείδητο, εύκολα  παρομοιάζεται με ένα αβοήθητο άτομο το οποίο  βρίσκεται σε λήθαργο, ενώ τα αγαπημένα του πρόσωπα ουρλιάζουν γύρω του μήπως ξυπνήσει. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί σκέτος εφιάλτης για όλους αυτούς που νοιάζονται για αυτόν. Ο Ποσειδώνας, ο Ιχθείς, και ο 12ος οίκος κυβερνούν τον ύπνο, το υποσυνείδητο, την ύπνωση, την έκσταση και την αποφυγή της πραγματικότητας.  Επίσης σχετίζεται με την αυτό-καταστροφή και τις μη αναγνωρισμένες  πτυχές του εαυτού μας. 

 
Τα νοσοκομεία, τα σανατόρια και οι  χώροι απομόνωσης  ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα με τον 12ο οίκο του γενέθλιου χάρτη.  Τα νοσοκομεία υπάρχουν για να εξυπηρετούν και να βοηθούν τον κόσμο.  Ο 12ος οίκος σχετίζεται επίσης με την εθελοντική εργασία. Επιπρόσθετα σημαίνει  προσφορά  σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.  Είναι  ένα μέρος, ένα καταφύγιο όπου τα άτομα τα οποία  πάσχουν από ψυχολογικές  ασθένειες απομονώνονται  για να θεραπευτούν. Εάν εξετάσουμε τον χάρτη της  Χριστίνας Σαίζμορ, μια κοπέλα που είχε διαγνωστεί με 22 προσωπικότητες , θα δούμε ότι ο Ποσειδώνας της  βρίσκεται στον 12ο της οίκο και κάνει  σύνοδο με τον Ωροσκόπο της και  τετράγωνο με την Σελήνη και την Αφροδίτη της.
 
 Ο Κάρολος Κάρτερ, ένας από τους  καλύτερους  Βρετανούς αστρολόγους, ισχυρίστηκε πως  η σχιζοφρένεια και οι ψυχικές ασθένειες είναι ορατές σε ένα γενέθλιο χάρτη εφόσον υπάρχουν πολλές αρνητικές όψεις.  Η Σελήνη και ο Ερμής κάνουν συχνά αρνητικές όψεις με τον Άρη και τον Ουρανό. Ο 12ος οίκος εξέχει και ο ίδιος επισημάνει πως οι 22 μοίρες  των Ιχθύων σχετίζεται με την σχιζοφρένεια.

Και άλλη μια περίπτωση ενός ατόμου που έπασχε από σχιζοφρένεια υπάρχει στην Αστρολογική Έρευνα  και εδώ ο ίδιος αναφέρει πάλι τον γωνιακό Ποσειδώνα ο οποίος κάνει τετράγωνο με την Σελήνη. Επιπλέον, ένα ακόμη δείγμα  αυτής της ψυχικής ασθένειας  είναι ότι το άτομο έχει τον Ποσειδώνα του στον 12ο οίκο, όπου και σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο του στον 3ο οίκο.

 

Σε μια πρόσθετη μελέτη ενός γενέθλιου χάρτη μιας γυναίκας, ο Κρόνος  της βρισκόταν στον 12Ο οίκο και έκανε αντίθεση με τον Πλούτωνας της. Ανακαλύφθηκε πως η γυναίκα αυτή έπασχε από μια κατάθλιψη  βαριάς μορφής διότι στο τέλος αυτοκτόνησε. Ο Πλούτωνας και ο Κρόνος αντιπροσωπεύουν τις απογοητευμένες επιθυμίες μας και είναι σε αυτούς τους τομείς που αισθανόμαστε απομονωμένοι και μοναχικοί.  Όπου υπάρχει ο Πλούτωνας και ο Κρόνος μέσα στο γενέθλιο μας χάρτη, εκεί αισθανόμαστε τις περισσότερες δυσκολίες. Είναι σε εκείνες τις περιοχές που νοιώθουμε πως χάνουμε την ενέργεια μας. Ο 12ος οίκος στο χάρτη αντιπροσωπεύει  την έλλειψη ελέγχου, το χάος και τον κλονισμό.  

 
Ο 12ος οίκος στην πραγματικότητα περιέχει το καταπιεσμένο ψυχικό μας εγώ, το οποίο συχνά ξεχειλίζει όταν υπάρχει μια διέλευση του Ποσειδώνα.  Όταν οι πύλες του ασυνείδητου ανοίγουν, τότε όλες εκείνες οι κατασταλτικές εικόνες πλημμυρίζουν στην επιφάνεια. Μπορεί να παρουσιασθούν ως παραισθήσεις, σύγχυση και αυταπάτες οι οποίες διαστρεβλώνουν τη πραγματικότητα του ατόμου. Οτιδήποτε κολυμπάει στο υποσυνείδητο μπορεί να συνδέεται με θέματα  που απλά ξεχάσαμε/ επιλεκτική μνήμη και όλα τα πράγματα που έχουν καταπιέσει την προσωπικότητα μας.

 
Το υποσυνείδητο σχετίζεται με το παρελθόν μας και τους προγόνους μας. Ο 12Ος οίκος κυβερνά τα χαμένα θραύσματα της ζωής και μπορούν να τα προσεγγίσουν μόνο αυτοί που έχουν ψυχικές ικανότητες σε αυτόν τον τομέα,  μέσα από τα όνειρα και τα οράματα.

 

Τα άτομα του 12ου οίκου εργάζονται εντυπωσιακά με την τέχνη και τις εικόνες και αυτό συνδέεται πίσω με μια μοναδική τους ικανότητα να λειτουργούν με το υποσυνείδητο –η γλώσσα της εικόνας. Όλες αυτές οι εκφράσεις προέρχονται από μια βαθύτερη πηγή, κάτι που δεν μπορεί να  συνειδητοποιήσει ο νους.  Η συγγραφή, η ζωγραφική, η φωτογραφία, το σχέδιο και η γλυπτική είναι όλα ένας τρόπος  με τον οποίο μπορούμε να συνδέσουμε  τον εαυτό μας με το υποσυνείδητο. Αυτή η μέθοδος  χρησιμοποιείται και στις θεραπείες.

 

Η διάγνωση της ψυχικής ασθένειας είναι έξω από τις ικανότητες των αστρολόγων. Παρατηρούμε τον Ποσειδώνα σε χάρτες ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη , συμπόνια και αξιοποίηση της έμπνευσης και δημιουργίας τους  μέσα από τις βαθιές πνευματικές τους γνώσεις. Μπορούμε επίσης να δούμε την χαοτική πλευρά του Ποσειδώνα η οποία  θολώνει τα νερά μας και τα βλέπουμε όλα ακαθόριστα μέσα από  μια πυκνή ομίχλη.  Εκεί μέσα μπορεί όντως να χαθούμε. Δεν είναι δύσκολο να βρεθούμε σε μια παρόμοια θέση όταν εμπλέκεται ο Ποσειδώνας. Και πόσοι από εμάς κάνουμε αυτό-θεραπεία με τη χρήση των ναρκωτικών, της τηλεόρασης  και του αλκοόλ για να αποδράσουμε από την πραγματικότητα?  Η διαφορά είναι ότι εμείς δεν υποχωρούμε σε όλη τη διαδρομή…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

  

No comments:

Post a Comment

Numerology